Kminek (Carum carvi)
Autorem artykułu jest Arek Czapla
Kminek należy do jednej z najstarszych przypraw. W Polsce najbardziej popularny jest dwuletni kminek zwyczajny należący do rodziny baldaszkowatych....
Kminek należy do jednej z najstarszych przypraw. W Polsce najbardziej popularny jest dwuletni kminek zwyczajny należący do rodziny baldaszkowatych.
W krajach Bliskiego Wschodu bardzo popularny jest kminek rzymski.
Jako przyprawę używa się owoc kminku o kształcie wygiętego sierpu. Owoc kminku ma ok. 5 mm długości, duża zawartość olejku eterycznego, szarobrunatny kolor, bardzo silny zapach i słodko - palący smak.
Kminek dodawany jest do potraw, pieczywa, serów. Używany jest do marynat oraz kiszenia kapusty i ogórków.
Służy także do wyrobu nalewek.
Właściwości lecznicze kminku :
Kminek ma działanie wiatropędne, mlekopędne, żółciopędne. Ma także działanie rozkurczowe .
Kminek jest bardzo pomocny przy wzdęciach, braku łaknienia, kolkach oraz zaparciach.
Przepis na zupę kminkową :
Składniki:
2 marchewki , 2 pietruszki , seler
duża cebula
2 łyżki masła roślinnego
ziele angielskie , majeranek , sól
Sposób przygotowania :
Obrać włoszczyznę pokroić na drobne cząstki i podsmażyć na maśle. Wrzucić do garnka z gotującą się wodą (ok. 2 litry). Tak samo postępujemy z cebulą. Dodać ziele angielskie. Gotujemy wywar jarzynowy ok. 25-30 min.
Na patelni smażymy na maśle roślinnym nasiona kminku, tak by zaczęły pachnieć. podsmażony kminek dodać do wywaru z warzyw. Dodać majeranek i posolić do smaku. Gotować jeszcze przez chwilę.
Zupę jemy z grzankami podanymi osobno. Zupę można zabielić np. mlekiem sojowym.
Smacznego ! :)
---
Prawo pracy - Prawo pracy, artykuły. porady, ciekawostki..
Książki audio do słuchania dla każdego. Bajki, biznes, lektury, języki obce w formacie mp3 ....
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz